Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Αμάρυνθος, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. 

Ξεκινώντας να γράφουμε την Ιστορία τής αρχαίας Αμαρύνθου, η αρχή γίνεται με την θέα του κυνηγιού Άρτεμις. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Άρτεμις ήταν κόρητου Δία και της Λητούς, δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα.
Βασίλισσα των βουνών και των δασών, θεα του κυνηγιού, προστάτιδα των μικρών παιδιών και ζώων.
Η Άρτεμις, ζούσε και κυνηγούσε στην πεδιάδα της σημερινής Αμαρύνθου. Αρκετοί αρχαιολόγοι πιστεύουν, πως αν η αρχαία Θέα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, έζησε το 9.000 με 8.000 π.χ.
Στο κυνήγι ( πάντα κατά την μυθολογία ), την συνόδευε και κάποιος με το όνομα Αμάρυνθος!
Το όνομα της πόλης φαίνεται να προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα ἀμαρύσσω, το οποίο σημαίνει 'λάμπω, ακτινοβολώ'.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, στην Αμάρυνθο αναπτύχθηκε μόνιμος οικισμός κατά τη νεολιθική περίοδο (6000 - 3000 π.Χ.). Κατά τη διάρκεια της πρώιμης εποχής του Χαλκού (3000 - 2100 π.Χ), η Αμάρυνθος αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους πρωτοελλαδικούς οικισμούς και σπουδαίο προϊστορικό λιμάνι στο νησί της Εύβοιας. Είχε αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τα νησιά του Αιγαίου, όπως φαίνεται από τα κυκλαδικά αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή. Κατά τη Μεσοελλαδική περίοδο (2000 - 1650 π.Χ.) η πόλη είχε στενές εμπορικές σχέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα και παρήγαγε θαυμαστά δείγματα της μινύειας αρχιτεκτονικής. Κατά την πρώιμη Υστεροελλαδική περίοδο αποτελούσε μια από τις σπουδαιότερες περιοχές της Εύβοιας, ενώ το όνομα της Αμαρύνθου αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β. Εκτός από το εμπόριο, άλλες ασχολίες των κατοίκων ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η χαλκουργία.
Η περιοχή, στην οποία είχαν εγκατασταθεί οι Ίωνες, υπήρξε τόπος λατρείας της θεάς Αρτέμιδος, στην οποία είχε δοθεί το προσωνύμιο Αμαρυνθία ή Αμαρυσία, από το όνομα της πόλης, ο ναός της οποίας βρισκόταν στην πεδιάδα.
Προς τιμήν της Αρτέμιδος διοργανώνονταν τα Αμαρύσια, γιορτή η οποία μεταφέρθηκε και στο Άθμονον της αρχαίας Αθήνας, που αποτελεί το σημερινό Μαρούσι.
Ο αρχαίος οικισμός της Αμαρύνθου πιθανολογείται πως βρισκόταν σε μικρή απόσταση στα ανατολικά του σύγχρονου οικισμού, στον παραλιακό λόφο της Παλαιοχώρας, εξού και το η ονομασία του "παλαιά χώρα". Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η περιοχή μαστιζόταν από τις επιδρομές πειρατών και οι κάτοικοι της αρχαίας τοποθεσίας κατέφευγαν στην ενδοχώρα για να προστατευθούν, όπου δημιούργησαν τον οικισμό της Βάθειας.
Στα τέλη του 19ου αιώνα κάτοικοι της Βάθειας άρχισαν και πάλι να μετακινούνται προς την αρχική τους κοιτίδα στα παράλια της περιοχής, όπου έχτισαν νέο οικισμό με το όνομα Κάτω Βάθεια, ενώ ο παλαιότερος οικισμός ονομάστηκε Άνω Βάθεια και υπάρχει μέχρι σήμερα 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμαρύνθου.
===============================
Είναι βέβαιο, ότι οι Ιστορικοί που κατέγραψαν την αρχαία Ιστορία, όπως και οι αρχαιολόγοι, γνωρίζουν κάτι πάρα πάνω από όσους αμφισβητούν!! τόσο την Ιστορία της Αμαρύνθου, όσο και την ταύτιση των αρχαιολογικών ευρημάτων με το Ιερό του αρχαίου Ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου